YETİMHANE’NİN GELECEĞİ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

Bıraktığı iz ile mimarisi ve tarihi değeri ile önemli bir kültür mirası olan Büyükada Rum Yetimhanesi Binasının geleceği için geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. İstanbul Rum Patrikhanesi tarafından yapılan toplantıya Patrik Bartholomeos, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan, Başkanımız Erdem Gül, İBB yetkilileri ve Bimtaş A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, Yetimhane Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas, Europa Nostra Türkiye Başkanı Burçin Altınsay Özgüner, Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu konuşmacı olarak katılırken, AB Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, yazarlar, sanatçılar, akademisyenler de  davetli olarak oradaydı.

1964 senesinden beri kapalı olan, mülkiyeti İstanbul Rum Patrikhanesi’nde bulunan ve yıkılma tehlikesi altında olan Yetimhane binasının bahçesinde yapılan konuşmalarda, 2018 yılında ‘Avrupa’nın tehlike altındaki 7 Kültürel miras alanından biri’ olarak ilan edilen Yetimhane binasının kurtarılması için çalışmalar başlatıldığı, İBB BİMTAŞ tarafından yapılan dijital belgeleme, rölöve çizimleri ve malzeme analizlerinin anıtlar kuruluna sunulduğu, restitüsyon çizimlerinin ise hızla devam ettiği bilgisi paylaşılırken, binanın fonksiyonunun uzmanların katılacağı bir çalıştay ile belirleneceği, restorasyon için de finans imkanlarının araştırılacağı kaydedildi. Toplantıda, büyük bir kültürel miras olan tarihi binanın korunup yaşatılması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğinin altı çizildi.

BARTHOLOMEOS’TAN DESTEK ÇAĞRISI

Rumca ve Türkçe konuşma yapan Patrik Bartholomeos, Yetimhane’nin tarihini anlatırken,  “Yetimhane toplumsal dayanışmanın, ilerici eğitimin, fedakârlığın ve şefkatin abidesidir.  Bugün de son derece ihtiyaç duyduğumuz bu manevi değerlerin somut ve tarihe mal olmuş ortak değerdir, kaderi bizim sorumluluğumuzdadır” dedi ve ekledi: “Patrikhanemiz, insanlığın önemli bir değeri olan Yetimhaneyi tüm teknik ve ekonomik zorluklara rağmen yeniden ayağa kaldırmak hususundaki gayretini daha geniş çevrelere yayarak güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu noktada devlet makamları,  belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve tüm İstanbul sevdalılarına ulaşarak desteklerini almayı arzulamaktayız. Ancak kapsamlı bir elbirliğinden çıkacak güç ile yılların birikimi olan bu sorun çözülebilir ve Yetimhane İstanbul’a kazandırılabilir.”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da bu süreçte ellerinden geleni yapacaklarını, kültürel mirası koruyacaklarını söyledi.

BAŞKAN GÜL: GURUR VERİCİ BİR ÇABANIN İÇERİSİNDEYİZ

“120 yıllık bir binanın önündeyiz. Bu fotoğraf epey hüzünlü. Bu bina çok uzun bir süre kardeşlerimiz olan Rum çocuklarına annelik, babalık yaptı, o çocuklara şefkat gösterdi.  Sonra ise kaderine terk edildi. Binanın çocuklarımıza gösterdiği şefkati biz ona göstermemişiz. Bu çok hüzünlü…” ifadesiyle Yetimhanenin manevi değerine vurgu yapan Belediye Başkanımız Erdem Gül, bugün gösterilen çabanın önemine de şu sözlerle dikkat çekti:

“Hüzne rağmen bugün heyecan verici, gurur verici bir çabanın içerisindeyiz. Farklılıklarımız zenginliğimizdir ve Yetimhane binası Adaların, İstanbul'un, Türkiye'nin, dünyanındır. Bu binanın yeniden yaşam bulması için çalışmalar başlatılması bir belediye başkanı olarak bana gurur veriyor.  Çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de şu an burada bulunamayan ancak çok kere Yetimhane binasını ziyaret eden Ekrem İmamoğlu'na sunuyorum.”

Toplantı yerini müzik resitaline bıraktı. Evanthia Rempoutsika’nın ezgileri Yetimhane’nin hüzünlü hikayesine eşlik etti…