2. Yusuf Alkan Futbol Turnuvasında Talep Edilen Kural Değişikliği Hakkında Açıklama

15.07.2017 tarihinde Adalar Belediyesi 2.Yusuf ALKAN Futbol Turnuvasına katılan, SERHADSPOR ve Mahşerin 10 Atlısı, Shequ, Obradovic, Adalar İ.Y, Küçük Efsaneler, Lotus, Real Island, FC Kolasına, Werder Veremem, Tepeköy, Efsaneler, Manchester Adalar, Marlabora ile Anadolu Kulübü takımları  kurumumuza dilekçe yazarak talep ve isteklerini belirtmişlerdir.

1) SERHADSPOR dışındaki 14 takımın matbu dilekçe altına imza attıkları yazıda “turnuva gruplarındaki bazı takımların güçlü olması ya da tam tersi olmasından dolayı gruplardaki en iyi ikinci olma mağduriyetini doğuruyor. Takım olarak mağduriyetlerin giderilmesi ve gruplardaki ikincilerin bir üst tura çıkmak için kendi aralarında maç yapmalarını talep ederiz” denmektedir. Dünyanın her yerinde futbol turnuvaları öncesi kura çekimi yapılır (ki bu kura çekimini takımlarınızın oyuncuları yaptı) ve yapılan kura çekimi sonucu takımlar karşılaşmalara başlar. Turnuvanın 3. Haftasına girildiği zamanda dilekçenizde bahsi geçen “güçlü ya da tam tersi” ifadesi göreceli bir kavramdır. Şöyle ki; kime ya da neye göre güçlü ya da zayıf? Ayrıca bu durumu sadece dezavantaj olarak değerlendirmek de anlaşılabilmiş değildir. 2. Yusuf ALKAN Turnuvası dostluk ve kaynaşma amacıyla yapılan bir spor etkinliğidir ve 2 takımın karşılaşması sırasında daha fazla gol atan yani daha iyi oynayan takım kazanır. Karşılaşılan takımı zayıf ya da güçlü olarak değerlendirip alınan sonucu bu duruma bağlamanın futbolun gerçekliğine aykırı olduğu da açıktır. Malumunuz üzere turnuvanın başlangıcından önce belirlenen kurallar katılım formuna açıkça yazılmış, sizlerle birlikte turnuvaya katılan yaklaşık 220 sporcu tarafından kabul edilerek imzalanmış, ayrıca fikstür çekimi sırasında sesli tekrarlanarak üzerine konuşulmuştur. 4 gruptaki en iyi 2 takımın çeyrek finale çıkacağı, en iyi ikincinin, hangi kriterlere göre belirleneceği sırası ile anlatılmıştır.

Yukarıda açıklanan hususlar doğrultusunda; 13 takımın “turnuva gruplarındaki bazı takımların güçlü olması ya da tam tersi olmasından dolayı gruplardaki en iyi ikinci olma mağduriyetini doğuruyor.” iddiasına dayalı talebi değerlendirilerek kabul edilmemiştir.

2) SERHADSPOR;

Merhum Yusuf Alkan’ın ağabeyi olan takım kaptanı Malik Alkan’a turnuvaya katılım süreci ve turnuva sürecinde gerekli yardım ve kolaylıklar gösterilmiştir. Katılım sürecinde eksiksiz teslim almak zorunda olduğumuz evrakları zamanında tamamlayamamaları sebebi ile kendilerine ekstra süre verilmiş ve Serhadspor takımına turnuvada yer ayrılmıştır. Turnuva sürecinde ise sakat oyuncuları sebebi ile oyuncu ekleme talepleri kabul edilmiş, bu tüm takımların faydalanma hakkının olduğu bir kural haline getirilmiştir.

Futbol turnuvalarında diskalifiye olan takım ve oyuncular turnuvada yer alamaz, sahaya çıkamaz, maç yapamazlar. Adalar Belediyesi Futbol Turnuvalarında diskalifiye olan takımlar maçlarını 5-0 kaybeder, diskalifiye olan takım ile maçı olan takımlar ise karşılaşmalardan hükmen 5-0 galip ayrılırlar.

1. 11.07.2017 tarihinde gerçekleşen Marlabora ile Anadolu Kulübü karşılaşması sırasında, her iki takım oyuncularının saha içinde başlayıp saha dışına taşırdıkları kavga sebebiyle bu iki takımın diskalifiye oldukları 12.07.2017 tarihinde yazılı olarak ilan edilmiştir. Bu iki takımla karşılaşacak olan diğer takımlar otomatik olarak 5-0 hükmen galiptirler. Hal böyle iken; “Diskalifiye olan takım ile maç yapıp en iyi 2. Olma şansımızı sürdürmek” yazarak ve şifai olarak, eğer biz bu takımlarla karşılasaydık 10 gol ya da 20 gol atıp çeyrek finale çıkardık gibi söylemlerden oluşan talep tamamen varsayımlardan oluşmaktadır. Çünkü; tekrar etmek gerekir ki futbol bir oyundur ve hangi takımın yeneceği ya da yenileceği ya da sonucun hangi skorla biteceği bir bilinmezdir. Serhadspor takımının gruplarda oynadığı 2 maçta bir mağlubiyeti bir de galibiyeti bulunurken, son maçında aldığı hükmen 5-0’lık galibiyet kimilerine göre dezavantaj, kimilerine göre de avantaj olarak değerlendirilebilir.

1. “Gruptaki ikincilerin kendi aralarında play off oynaması” talebi; böyle bir kural değişikliği, turnuvaya katılarak grubu en iyi ikinci olarak tamamlayacak diğer takımların aleyhine olacağından ve turnuvanın başında kesinleşen turnuva kurallarının değiştirilmesi anlamına geldiğinden, talep kabul edilmemiştir.

1. “Gruptaki 2.’lerin direkt gruptan çıkması” talebi; 5 gruptan oluşan turnuvada, gruptaki ikincilerin gruptan çıkması 10 takımın çeyrek finalist olması anlamına gelir. Böyle bir durumun futbol literatüründe dahi yer almadığının altı çizilerek, gruplarda en başarılı grafiği çizen 8 takımın Çeyrek Final müsabakalarını oynamaya hak kazanacağı, tüm takımlar tarafından bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla talep kabul edilmemiştir.

Adalar Belediyesi 2.Yusuf ALKAN turnuvası, hem Adalar’daki sporseverleri bir araya getirip kaynaştırmak, hem dostluk, centilmenlik, eğlence gibi kavramları vurgulamak, hem de merhum Yusuf ALKAN’ın ismini yaşatmak amacını taşımaktadır. Bazı yorumlarda tarafımızın “adalet”li davranmaya davet edildiği görülmektedir. Bilindiği üzere “ADALET” yasalar ya da kurallarla sahip olunan hakların herkes tarafından eşit kullanılmasının sağlanması demektedir. Eğer söz konusu haklar, duruma, kişiye, takıma, şartlara, olayların yarattığı sonuca ya da tek kişinin isteğine, dayatmasına göre esneklik gösterilip, değiştirilirse işte o zaman “ADALET” ten bahsetmek mümkün olmayacaktır.

Saygılarımızla.