BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR

Adalar'da iç ulaşım, (Büyükada, Heybeliada, Burgazadası), geleneksel olarak dünyada eşi olmayan bir şekilde plakalı faytonlarla yapılmakta olup, yaz mevsiminde 277 adet fayton ve yaklaşık 1200 civarında at ile yapılmaktadır.Adaların simgesi olan plakalı faytonlarla yapılan ulaşımın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin görev, yetki ve sorumluluk alanında olması, bir dizi sorunu beraberinde getirmektedir. Adalar Belediyesi’ne gönderilen yazılı (e-posta, dilekçe vb.) başvurularda en çok dile getirilen sorunlar arasında; hastalıklı, bakımsız ve yaralı  atların faytonlara koşulması, atlara kötü davranılması caddelere ve sokaklara at pisliklerinin dökülmesi, fiyat tarifelerine özen gösterilmemesi, keyfi indirme ve bindirme yapılması ve faytoncuların bazılarının saygı kurallarına uymayan davranışlarda bulunması, gibi birçok konu yer almaktadır.Adalar Belediyesi olarak İstanbul Valiliği, Adalar Kaymakamlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Arabacılar ve Motorsuz Kara Taşıt Vasıtaları Esnaf Odası ile, bu sorunların çözümü konusunda bilgi paylaşımı yapılmakta ve ısrarla konu takip edilmekte ise de, maalesef olumlu sonuç alınamamaktadır. Zira Adalar Belediyesi’nin faytoncularla, faytonlarla ve atlarla ilgili görev, yetki ve sorumluluğu bulunmadığından bu konulardaki tüm başvurular (şikayetler ve dilekçeler) tarafımızdan görevli ve sorumlu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne iletilmektedir. Ayrıca at ahırları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan İSPARK tarafından işletilmektedir. Adaların simgesi olan plakalı faytonlarla yapılan ulaşımın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin görev, yetki ve sorumluluk alanında olması, bir dizi sorunu beraberinde getirmektedir. Adalar Belediyesi’ne gönderilen yazılı (e-posta, dilekçe vb.) başvurularda en çok dile getirilen sorunlar arasında; hastalıklı, bakımsız ve yaralı  atların faytonlara koşulması, atlara kötü davranılması caddelere ve sokaklara at pisliklerinin dökülmesi, fiyat tarifelerine özen gösterilmemesi, keyfi indirme ve bindirme yapılması ve faytoncuların bazılarının saygı kurallarına uymayan davranışlarda bulunması, gibi birçok konu yer almaktadır.Faytonların sorunları ve çözüm önerileri, ayrıca yetki devri yapılması konusunda bir çok yazışma yapılmış ise de, yazılarımıza  cevap verilmemiş, veya sorunlara kalıcı çözüm üretilmediği gibi  yetki devri de yapılmamıştır. Uygulamanın nasıl olması konusunda ise, faytonların Adaların simgesi olduğu, Adalar için değil, İstanbul ve Ülkemiz içinde, özellikle turizm yönünden olumlu bir görüntü sergileyen, Adalarımızın tarihi, kültürel, doğal ve çevre değerleri ile uyumlu olan fayton ulaşımın geliştirilerek, bundan kaynaklanan sorunların (ahırların yetersizliği, bazı faytonların mekanik aksamlarının sağlam olmaması, hasta ve zayıf atların faytonlara koşulması, bazı sürücülerin kılık kıyafetleri ile tutum ve davranışlarının uygunsuzluğu, atların pisliklerinden kaynaklanan kokular ve gübrelerin yollara dökülmesi) etkin bir denetim ve işbirliği ile giderilmesi gerektiği hakkında görüş yazılarmız İBB’ne gönderilmiş ve çalışmalar devam etmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanlığınca Çıkartılmak istenen Fayton Yönergesine, Adalar Belediyesi olarak her düzeyde toplantılara katılmamıza ve önerilerimi sunmamamıza rağmen halen bu yönerge çıkartılmamıştır. Beş adadaki sahipsiz hayvanlarla ilgilenmek üzere Belediyemizde 3 Veteriner hekim olması ve iş yoğunluğuna rağmen gerekli Veterinerlik hizmetleri de sunulmaktadır. Ayrıca İlçe tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde çalışılmakta olup, Ölen atların gömülmesi işlemleri de    gerekli dezenfekteyi müteakip belediyemizce yürütülmeye çalışılmaktadır. Fayton sahiplerine ise plaka numarasına göre tespit yapıldığı ya da şikayet geldiği takdirde cezai işlem uygulanmaktadır.

Faytonlarla ve faytonlara koşulan atlarla ilgili sorunlara çözüm üretebilmek ve faytonların sorun değil simge olması için lütfen tüm öneri, dilek ve şikayetlerinizi, bu konuların sorumlusu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, ayrıca Adalar Kaymakamlığına (İlçe Tarım Müdürlüğü) ve İstanbul Valiliğine de iletiniz.

İlgilerinize teşekkür eder, saygılar sunarız.

Adalar Belediyesi