Basına ve Kamuoyuna Duyurulur

“Büyükada’da Salgın Alarmı”, “Büyükada’da Ölümcül Salgın”, “Büyükada’da Salgın İddiası”, “Kedilerde Salgın Alarmı” vb. başlıklı haberler yayınlanmaktadır.

Haberlerde iddia edilen “Büyükada’da 700 kedinin öldüğü” bilgisi herhangi bir somut veriye dayanmamaktadır. Yayınlanan haberler sonrası kurumumuz kayıtlarında yapılan araştırma ve Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerçekleştirilen görüşme neticesinde 700 kedi ölümü iddiasının gerçekliğiyle bağdaşacak hehangi bir veri olmadığı tespit edilmiştir.

Kedilerde olan Fip (feline infeksiyöz peritonit/kedi enfeksiyöz peritoniti) hastalığı viral bir hastalıktır ve insanlara bulaşmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre; FİP pek çok diğer viral hastalıklarla kıyaslandığında yaygınlık açısından zayıf olsa da hastalık gösteren kediler açısından oldukça ölümcüldür.

Sonuç olarak; Kedi FİP vakalarında kurumumuz verilerinde belirgin bir artış olmamıştır. Hayvan sağlığını korumaya, bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadeleye ve bu hususta her türlü tedbiri almaya yetkili kurum olan Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri de haberlerde iddia edilen sayıda kedi ölümlerinin sadece iddiadan ibaret olduğunu teyit etmektedirler.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.